onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
67 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Ribozom, protein sentezi yapan bir hücre organelidir. Ribozomun yapısında DNA bulunmaz, ancak RNA bulunur. Ribozom, iki alt birimden oluşur ve her alt birimde hem protein hem de RNA molekülleri vardır. Bu RNA moleküllerine ribozomal RNA (rRNA) denir. rRNA, ribozomun iskeletini oluşturur ve protein sentezinde katalitik rol oynar.

Ribozomda ayrıca başka türde RNA molekülleri de bulunur. Bunlar mesajcı RNA (mRNA) ve taşıyıcı RNA (tRNA) dır. mRNA, DNA’dan kopyalanan ve proteinin amino asit dizisini belirleyen bir RNA türüdür. tRNA ise amino asitleri taşıyan ve mRNA ile eşleşen bir RNA türüdür. Ribozom, mRNA ve tRNA arasındaki etkileşimi sağlayarak protein sentezini gerçekleştirir.

Ribozomda DNA bulunmamasının nedeni, DNA’nın hücre çekirdeğinde korunması ve zarar görmemesidir. DNA, hücrenin genetik bilgisini taşıyan çok büyük ve karmaşık bir moleküldür. DNA, hücre bölünmesi sırasında kromozomlara sarılır ve hücre çekirdeğinin içinde saklanır. DNA’dan protein sentezi için gerekli olan bilgi mRNA aracılığıyla ribozoma taşınır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...