onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
111 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Meridyen, yeryüzünde kuzey kutbu ile güney kutbu arasında uzanan hayali yatay çizgilerdir. Meridyenler, yeryüzünün boylam derecelerini belirler. Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin ortak ve farklı özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Ortak özellikleri:
    • Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin boylam dereceleri aynıdır. Örneğin, 30° doğu meridyeni üzerinde yer alan İstanbul, Kahire, Pretoria gibi şehirlerin boylam dereceleri 30° doğudur .
    • Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin güneş saatleri aynıdır. Yani, aynı meridyen üzerindeki herhangi bir noktada güneşin konumu aynı anda aynıdır . Bu nedenle, aynı meridyen üzerinde yer alan merkezler aynı saat dilimine dahil edilir.
    • Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin gün uzunlukları yaklaşık olarak aynıdır. Yani, aynı meridyen üzerindeki herhangi bir noktada güneşin doğuşu ve batışı aynı anda gerçekleşir . Ancak, enlem farklılıkları nedeniyle gün uzunlukları arasında küçük sapmalar olabilir.
  • Farklı özellikleri:
    • Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin enlem dereceleri farklıdır. Örneğin, 30° doğu meridyeni üzerinde yer alan İstanbul’un enlem derecesi 41° kuzey, Kahire’nin enlem derecesi 30° kuzey, Pretoria’nın enlem derecesi 26° güneydir .
    • Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin iklimleri farklıdır. Enlem dereceleri farklı olduğu için, aynı meridyen üzerindeki herhangi bir noktada sıcaklık, yağış, nem gibi iklim öğeleri değişir . Örneğin, 30° doğu meridyeni üzerinde yer alan İstanbul Akdeniz iklimi, Kahire çöl iklimi, Pretoria tropikal iklim yaşar.
    • Aynı meridyen üzerinde yer alan merkezlerin yeryüzü şekilleri farklıdır. Yeryüzü şekilleri, tektonik hareketler, erozyon, volkanizma gibi jeolojik süreçler sonucunda oluşur . Örneğin, 30° doğu meridyeni üzerinde yer alan İstanbul deniz kıyısı ve dağlık bir araziye sahipken, Kahire çöl ve vaha gibi düz bir araziye sahiptir, Pretoria ise yayla ve plato gibi yüksek bir araziye sahiptir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...