onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
78 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 8 39 163

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 39 163

AB Rh(-) kan grubu, ABO sisteminde A ve B allellerini, Rh sisteminde ise - allelini taşıyan bireylerin kan grubudur. Bu kan grubu, A ve B antijenlerini alyuvarlarında taşır, ancak plazmalarında herhangi bir antikor bulunmaz. Bu nedenle, AB Rh(-) kan grubu evrensel alıcı olarak bilinir, yani 0, A, B ve AB kan gruplarından kan alabilir. Ancak, AB Rh(-) kan grubu sadece kendi kan grubuna kan verebilir.

AB Rh(-) kan grubu nasıl oluşur sorusunun cevabı ise, ebeveynlerden miras alınan genlere bağlıdır. Bir bireyin AB Rh(-) kan grubuna sahip olması için, ebeveynlerinden birinin ABO sisteminde A veya B allellerinden birini, diğerinin ise A ve B allellerinden birer tane taşıması gerekir. Ayrıca, ebeveynlerden her ikisinin de Rh sisteminde - allelini taşıması gerekir. Bu durumda, ebeveynlerin genotipleri şöyle olabilir:

  • Anne: A0–, AA–, B0–, BB–
  • Baba: A0–, AA–, B0–, BB–

Bu genotiplerle, anne ve babanın yaptıkları gametler şöyle olacaktır:

  • Anne: A-, 0-, A-, 0-, B-, 0-, B-
  • Baba: A-, 0-, A-, 0-, B-, 0-, B-

Bu gametlerin birleşmesiyle oluşabilecek döllere bakarsak, şu sonuçları elde ederiz:

Anne Baba Döl
A- A- AA–
A- 0- A0–
A- B- AB–
0- A- A0–
0- 0- 00–
0- B- B0–
B- A- AB–
B- 0- B0–
B- B- BB–

Görüldüğü gibi, bu döllerden sadece AB-- olan dölün fenotipi AB Rh(-) kan grubudur. Bu nedenle, AB Rh(-) kan grubu nadir görülen bir kan grubudur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...