onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
34 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 5 39 152

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 31 113

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) 15 Kasım 1983 tarihinde tanımıştır. Bu tarih, KKTC’nin bağımsızlığını ilan ettiği gündür. Türkiye, KKTC’yi tanıyan tek ülke olmuştur.

KKTC’nin bağımsızlığı, 1974 yılında Türkiye’nin adaya askeri müdahalede bulunmasının sonucudur. Türkiye, 15 Temmuz 1974’te Yunanistan destekli bir darbe ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasal düzeninin bozulduğunu ve Kıbrıs Türklerinin yaşam haklarının tehlikeye girdiğini gördüğünde, Zürih-Londra Antlaşmaları’na göre garantör devlet olarak müdahale etme hakkını kullanmıştır.

Türkiye’nin müdahalesi sonucunda adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türkleri kurtarılmış ve Yeşil Hat olarak bilinen sınır çizilmiştir. 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuş, ancak bu devlet de uluslararası toplum tarafından tanınmamıştır.

1983 yılında ise KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bağımsızlık ilanını yapmış ve Türkiye de bunu tanımıştır. Bu karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kınanmış ve KKTC’nin varlığı yasal olarak kabul edilmemiştir.

Türkiye, KKTC’yi tanıdığı için uluslararası toplumdan tepki almış ve ambargolarla karşılaşmıştır. Ancak Türkiye, KKTC’yi desteklemeye devam etmiş ve adada iki devletli bir çözümü savunmuştur.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...