onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
86 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 57 181

Aerobik solunum, oksijenli solunum olarak da bilinen bir solunum türüdür. Bu solunumda, hücre içinde glikoz molekülleri oksijen yardımıyla ATP enerjisine dönüştürülür. ATP, hücrelerin yaşamak ve işlev görmek için kullandığı temel enerji molekülüdür. Aerobik solunum yapan canlılar, oksijen varlığına bağlıdır ve karbondioksit ve su gibi atık ürünler üretirler.

Aerobik solunum, hücre içinde üç aşamada gerçekleşir: glikoliz, kreps devri ve elektron taşıma sistemi. Glikoliz, sitoplazmada başlayan ve glikozun iki piruvat molekülüne parçalandığı bir süreçtir. Kreps devri, mitokondri matriksinde devam eden ve piruvatın asetil koenzim A’ya dönüştürülerek karbondioksit ve hidrojen açığa bıraktığı bir döngüdür. Elektron taşıma sistemi, mitokondri kristasında sonlanan ve hidrojenin oksijenle reaksiyona girerek su oluşturduğu ve ATP sentezlediği bir mekanizmadır.

Aerobik solunum, oksijensiz solunuma göre daha fazla enerji verimli bir süreçtir. Oksijensiz solunumda, glikolizden sonra farklı yollar izlenir ve daha az ATP üretilir. Oksijensiz solunum yapan canlılar, anaerob veya fakültatif anaerob olarak adlandırılır.

Aerobik solunum, insanlar, bitkiler, hayvanlar, bakteri ve mantarlar gibi çeşitli canlı grupları tarafından yapılır. Solunum organları aracılığıyla atmosfer veya sudaki oksijeni alarak kan yoluyla hücrelere ulaştırırlar. Aerobik solunum yapmak, canlıların vücut fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...