onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
53 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Doymamış yağlar, karbon atomları arasında en az bir çift bağ bulunan yağ asitleridir. Bu nedenle hidrojen atomlarından fakirdirler. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan lipitlerdir. Genellikle bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunurlar.

Doymamış yağlar iki çeşittir: tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar. Tekli doymamış yağlar, yağ zincirinde tek bir karbon bağı içeren yağ asitleridir. Örneğin; zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, ceviz yağı, badem yağı ve avokado gibi gıdalarda tekli doymamış yağ vardır. Çoklu doymamış yağlar, yağ zincirinde birden fazla karbon bağı içeren yağ asitleridir. Örneğin; ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, keten tohumu yağı ve balık yağı gibi gıdalarda çoklu doymamış yağ vardır.

Doymamış yağlar sağlık açısından faydalıdır. Doymamış yağlar kolesterol seviyesini dengeler ve kalp-damar sağlığını korur. Ayrıca doymamış yağlar beyin fonksiyonlarına, sinir sistemi gelişimine, bağışıklık sistemine ve cilt sağlığına da katkı sağlar. Doymamış yağların günlük alım miktarı kişiye göre değişir. Ancak genel olarak günlük alınan toplam kalorinin %20-35’i arasında olması önerilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...