onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
71 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 8 39 163

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Güneş tutulması Ay’ın Dünya ve Güneş arasına girdiği zamanlarda Güneş’in ışığını kısmen veya tamamen engellediği bir doğa olayıdır. 

Güneş tutulmasının oluşması için, Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile aynı hizada olması gerekir. Bu durumda, Ay’ın gölgesi Dünya’nın yüzeyine düşer ve Güneş’in bir kısmını veya tamamını örter. Bu şekilde, Dünya’dan bakanlar Güneş’i farklı şekillerde görürler. Buna Güneş tutulmasının evreleri denir.

Güneş tutulmasının evreleri, Ay’ın Güneş’i ne kadar örttüğüne bağlı olarak değişir. Genel olarak şu dört tür Güneş tutulması vardır:

  • Tam güneş tutulması: Ay’ın Güneş’i tamamen örtmesi ile oluşur. Bu durumda, Güneş’in parlak diski Ay tarafından gizlenir ve sadece soluk taç küresi görünür. Bu evrede, hava kararır ve yıldızlar ve gezegenler görülebilir. Tam güneş tutulması, Dünya’nın yüzeyindeki dar bir bölgede gözlenebilir.
  • Halkalı güneş tutulması: Ay’ın Güneş’i tam olarak örtmediği zaman oluşur. Bu durumda, Güneş’in diskinin kenarları Ay tarafından örtülmez ve halka şeklinde görünür. Halkalı güneş tutulması, Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığının fazla olduğu zamanlarda meydana gelir.
  • Hibrit güneş tutulması: Tutulmanın Dünya’nın bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit güneş tutulması, ender olarak görülür.
  • Parçalı güneş tutulması: Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi ile oluşur. Bu durumda, Güneş’in diskinin sadece bir kısmı Ay tarafından gizlenir ve yarım veya hilal şeklinde görünür. Parçalı güneş tutulması, her tam ve halkalı tutulmanın başında ve sonunda meydana gelir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...