onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
39 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 9 105 443

Meridyenler, yeryüzünü kuzeyden güneye doğru kesen ve kutup noktalarından geçen hayali yarım çember çizgilerdir. 

Meridyenlerin görevleri şunlardır:

  • Yerel saatleri belirlemek: Aynı meridyen üzerinde bulunan bütün noktalarda yerel saat aynıdır. İki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır. Bu şekilde, dünyanın farklı bölgelerindeki zaman dilimleri hesaplanabilir.
  • Konum belirlemek: Meridyenler, boylam dereceleri ile yeryüzündeki herhangi bir noktanın doğu-batı yönündeki konumunu belirler. Başlangıç meridyeni olarak kabul edilen Greenwich meridyeni (0°) ile karşısındaki 180° doğu veya batı meridyeni arasında 179 tane doğuda ve 179 tane batıda olmak üzere toplam 358 tane meridyen vardır.
  • Uzunluk ölçmek: Meridyenler, ekvatora dik olarak kesildikleri için, ekvator üzerindeki iki meridyen arasındaki mesafe 111 kilometredir. Bu mesafe, ekvatorun uzunluğunu (40.000 km) 360’a bölerek elde edilir. Bu şekilde, ekvator üzerindeki herhangi bir uzunluk, meridyenler yardımıyla ölçülebilir.
  • Mevsim olaylarını izlemek: Meridyenler, güneşin tepede olduğu yani dik açıyla düştüğü an aynıdır. Bu an, güneş ekinoks tarihlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) aynı anda doğar ve aynı anda batar. Ekinoks, güneş ışınlarının ekvatora dik geldiği ve gündüz ile gecenin eşit olduğu günlerdir. Bu şekilde, meridyenler, mevsim olaylarını izlemek için kullanılabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...