onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
108 kez görüntülendi
Sanat Tarihi kategorisinde tarafından 4 32 117

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 12 54 222

İlk Çağda Doğu Akdeniz havzasına yerleşen uygarlıklardan iki tanesi, Fenikeliler ve İbranilerdir. Bu iki uygarlık, sanat malzemeleri açısından hem benzerlikler hem de farklılıklar gösterir. Benzerlikler ve farklılıklar şöyle sıralanabilir:

  • Benzerlikler:
    • Hem Fenikeliler hem de İbraniler, Sami asıllı bir toplumdur. Bu nedenle, sanat malzemelerinde Sami kültürünün etkisi görülür.
    • Hem Fenikeliler hem de İbraniler, taş, ahşap, kerpiç, çamur tuğla, metal ve seramik gibi malzemeleri sanat eserlerinde kullanmışlardır. Bu malzemelerin seçiminde, bölgenin iklimi, coğrafyası, kaynakları ve kültürü etkili olmuştur.
    • Hem Fenikeliler hem de İbraniler, alınlık, friz, metop ve akroterlerde tanrılarla ilişkili kabartmalara yer vermiştir. Kabartmalarla süslenmiş olduğunu bildiğimiz en erken tarihli yapı MÖ 7. yy. ortalarına tarihlenen Girit Adası’ndaki Prinias (Pirinyas) Tapınağı frizidir.
  • Farklılıklar:
    • Fenikeliler, denizciliği önem veren ve Akdeniz kıyısında ticaret kolonileri kuran bir toplumdur. Bu nedenle, sanat malzemelerinde denizcilikle ilgili motifler ve semboller görülür. Örneğin, Fenikeliler’in kullandığı harf yazısında deniz hayvanlarının isimleriyle ilişkili harfler bulunur.
    • İbraniler, tek tanrılı semavi bir dine inanan bir toplumdur. Bu nedenle, sanat malzemelerinde dini inançlarını yansıtan motifler ve semboller görülür. Örneğin, İbraniler’in kullandığı harf yazısında tanrının ismiyle ilişkili harfler bulunur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...