onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
97 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 6 48 148

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Cengiz Han ve Moğol İmparatorluğu, Türk ve İslam dünyasını olumsuz etkilemiş olan pek çok faaliyette bulunmuştur. 

Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Cengiz Han’ın orduları, istilâ ettikleri İslâm ülkelerinde taş üstünde taş bırakmadılar. Kadın ve çocuklar da­hil herkesi vahşice öldürdüler. Moğol as­kerleri, İslâm kültür ve medeniyetinin en önemli merkezlerini de tahrip etti­ler. Camiler ahır olarak kullanıldı. Hârizmşahlar’ın ülkesi baştan başa vira­neye çevrildi.
  • Cengiz Han, Harezmşahlar Devleti’ni yıkarak Türkistan, Maveraünnehir, Harezm, Horasan ve İran’ı Moğol hakimiyetine soktu. Bu bölgelerde yaşayan Türk ve Müslüman halklar büyük acılar çekti. Moğollar, Türk ve İslam kültürünün en önemli eserlerini yakıp yıktı. Örneğin, Bağdat’taki Abbasiler’in kütüphanesini ateşe vererek binlerce kitabı yok ettiler.
  • Cengiz Han, Kafkasya’daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak’taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine de seferler düzenledi. Bu seferler sonucunda bu bölgelerdeki Türk ve Müslüman nüfus azaldı. Moğollar, Anadolu’ya da akınlar düzenleyerek Selçuklu Devleti’nin zayıflamasına neden oldular.
  • Cengiz Han’ın ölümünden sonra Moğol İmparatorluğu dörde bölündü. Bu bölünme sonucunda ortaya çıkan devletlerden biri olan Çağatay Hanlığı, Türk-Moğol karışımı bir devletti. Çağatay Hanlığı’nın bazı hükümdarları Müslüman olmasına rağmen, diğer Moğol devletleriyle birlikte Türk ve İslam dünyasına saldırmaya devam ettiler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...