84 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">Türkiye’nin büyük ölçüde hangi jeolojik zamanda kara hâline geldiğini araştırınız. Araştırma sonucunu defterinize yazınız.</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından

Türkiye’nin büyük ölçüde kara hâline geldiği jeolojik zaman, Senozoik’in Tersiyer Dönemi’dir. Bu dönemde, Gondwana ve Laurasia adlı iki büyük kıta birbirine yaklaşarak Tethys Denizi’ni sıkıştırmış ve deniz tabanındaki tortul tabakaları yükselterek Anadolu kara parçasının temelini oluşturmuştur. Bu dönemde ayrıca Alp-Himalaya dağ oluşumu gerçekleşmiş ve Türkiye’nin ana yer şekilleri olan Kuzey Anadolu Dağları ve Toroslar meydana gelmiştir. Tersiyer Dönemi, yaklaşık 66 milyon yıl önce başlamış ve 2,6 milyon yıl önce sona ermiştir.

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...