onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
41 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Ön yargı cümlesi, bir olay, durum ya da nesne hakkında gelişmeler gözlemlenmeden, şartlar iyice değerlendirilmeden, tamamen kişisel izlenimlere dayanarak söylenen olumlu ya da olumsuz yargılar içeren cümlelerdir. Bu tür cümlelerde, söyleyen kişi genellikle gerçekleşecek eylemden emindir ve kesin konuşur, ancak kanıtlanabilir bir gerekçesi yoktur.

Ön yargı cümleleri, genellikle peşin hüküm olarak da adlandırılır ve kişisel izlenimler ön plandadır. Bu cümleler, bireylerin kendilerine veya başkalarına zarar vermesine neden olabilir ve haksızlık yapılmasına yol açabilir. Ön yargı cümleleri, olumlu da olabilir, olumsuz da olabilir ve genellikle olumsuz, aşağılayıcı, haksız ve gerçeği yansıtmayan ifadeler içerir.

İşte bazı örnekler:

  • “Ahmet Usta bu arabayı tamir edemez, Mehmet Usta’ya gidelim.”
  • “Üniversite sınavını bu sene de kazanamayacaksın.”
  • “Kiralık ev konusunda amcan sana yardım eder.”
  • “Bu sene şampiyon olacağımızdan kuşkum yok.”
  • “Bu araba bizi yolda bırakmaz.”

Bu cümleler, varsayılan durumların sonuçlarını veya olası tepkilerini keşfetmek için kullanılır ve genellikle eğitim, planlama veya strateji geliştirme gibi alanlarda faydalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...