onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atatürk’ün anıları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından kesitler sunar ve onun kişisel deneyimlerini, düşüncelerini ve tarihi olaylara bakışını yansıtır. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında yaşadığı anılardan bazıları şunlardır:

  1. Mehmetçikle Güreş: Atatürk bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında yapılı bir Mehmetçik görür. Mehmetçiği yanına çağırır ve sorar: “Sen güreş bilir misin?” Mehmetçik, Ata’sının yüzüne hayranlıkla bakar: "Atam, senin sırtını yedi düvel yere getiremedi. Bir Mehmet mi bu işi başaracak?".

  2. Kahraman Türk Kadını: Milli Mücadele’deki çete giysili bir kadın, Atatürk’ün yolunu keserek ayağına kapandı. Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi: "Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.".

  3. Ben Eğilmem: Atatürk ve arkadaşları “mancınık” adlı bir oyun oynarken, Atatürk eğilip diğerlerinin üzerinden atlamalarını beklemek yerine dimdik durur ve “Ben eğilmem! Böyle atlarsanız atlayın,” der.

  4. Bayrağa Saygı: 30 Ağustos sabahı, Mustafa Kemal muharebe sahasında dolaşıyordu. Etraf binlerce düşman cesetleri ve birbiri üzerine yığılmış yüzlerce topçu hayvanı, terk edilmiş silah, top ve cephane dolu idi… Ganimetlerin arasında yırtılmış ve terk edilmiş bir de Yunan bayrağı gören başkumandan eli ile kaldırılmasını işaret ederek; "Bir milletin istiklal alametidir, düşman da olsa hürmet etmek lazımdır, kaldırıp topun üzerine koyunuz.".

  5. Eşitlik: Atatürk bir gün Dolmabahçe’den gizlice çıkar, Topkapı Sarayı Müzesi’ne gelir. Müzeyi gezmek ister. Kendisini kapıcıya tanıtır, fakat kapıcı “Henüz saat 9 olmadı, memurlar da gelmedi. Atatürk değil, kim olursan ol, bekleyeceksin” der. Atatürk bu durum karşısında ısrar etmeyerek, bir kenara çekilip, saatin 9.00 olmasını ve memurların gelmesini bekler.

Bu anılar, Atatürk’ün hayatının önemli anlarından sadece birkaçıdır ve onun karakterini, liderliğini ve Türk halkına olan sevgisini yansıtır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...