onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğmuş, 21 Mart 1973 tarihinde aynı yerde vefat etmiş Türk halk ozanı ve şairdir. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel, çocukken geçirdiği çiçek hastalığı sonucu görme yetisini kaybetmiş olmasına rağmen, şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işlemiştir.

Âşık Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden biri olarak kabul edilir ve “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Dostlar Beni Hatırlasın”, “Kara Toprak” ve “Güzelliğin On Para Etmez” gibi birçok eser bırakmıştır. Eserleri, Tarkan, Barış Manço, Gülden Karaböcek, Selda Bağcan, Haluk Levent, Belkıs Akkale ve Hümeyra gibi birçok sanatçı tarafından tekrar yorumlanmıştır. Ayrıca, Amerikalı elektrogitar virtüözü Joe Satriani, 2008’de çıkardığı albümde “Aşık Veysel” isimli kendi bestelediği enstrümantal bir esere yer vermiştir.

Türkiye’de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, 2022 yılında “vefa” kategorisinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüş ve ölümünün 50. yıl dönümü nedeniyle 2023 yılının Türkiye’de “Aşık Veysel Yılı” olarak kutlanacağı ilan edilmiştir.

Âşık Veysel’in Eserleri

Âşık Veysel’in şiirleri; ölmeden önce 3 kitapta toplanarak yayımlanmıştır. İlk kitap 1944 yılında basılmıştır ve Deyişler adını taşır. Âşık Veysel’in ikinci eseri 1950 yılında yayımlanmıştır ve Sazımdan Sesler ismindedir. Âşık Veysel’in üçüncü kitabı ise 1970 yılında yayımlanan Dostlar Beni Hatırlasın’dır. Şairin ayrıca bu isimde bir de şiiri bulunmaktadır. Âşık Veysel vefat ettikten sonra 1984 yılında tüm şiirleri “Bütün Şiirleri” isimli kitapta bir araya getirilmiştir. 

Âşık Veysel’in şiirlerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

» Anlatamam derdimi

» Arasam seni gül ilen

» Atatürk’e ağıt

» Beni hor görme

» Beş günlük Dünya

» Bir kökte uzamış

» Birlik destanı

» Çiçekler

» Cümle âlem senindir

» Derdimi dökersem derin dereye

» Dost çevirmiş yüzünü benden

» Dost yolunda

» Dostlar beni hatırlasın

» Dün gece yar eşiğinde

» Dünya’ya gelmemde maksat

» Esti bahar yeli

» Gel ey âşık

» Gonca gülün kokusuna

» Gönül sana nasihatim

» Gözyaşı armağan

» Güzelliğin on para etmez

» Kahpe felek

» Kara toprak

» Kızılırmak seni seni

» Küçük dünyam

» Murat

» Ne ötersin dertli dertli

» Necip

» Sazım

» Seherin vaktinde

» Sekizinci ayın yirmi ikisi

» Sen Bir Ceylan Olsan

» Sen varsın

» Şu geniş Dünya’ya

» Uzun ince bir yoldayım

» Yaz gelsin

» Yıldız (Sivas ellerinde)

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...