onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
52 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Safiye Ali, Türk hekim, akademisyen ve yazar. Türkiye’nin ilk kadın doktoru ve ilk kadın tıp profesörüdür. Kadın ve çocuk sağlığı, beslenme, hijyen, aile planlaması gibi konularda pek çok çalışma yapmıştır.

Safiye Ali, 2 Şubat 1894’te İstanbul’da doğmuştur. Babası Ali Rıza Bey, Osmanlı Devleti’nin son döneminde Maliye Nazırı ve Meclis-i Mebusan üyesi olmuştur. Annesi Fatma Hanım ise ev hanımıdır. Safiye Ali, ilkokulu bitirdikten sonra Darülfünun Tıp Fakültesi’ne girmiştir. 1919 yılında mezun olan Safiye Ali, Türkiye’nin ilk kadın doktoru unvanını almıştır.

Safiye Ali, mezuniyetinden sonra Almanya’ya giderek Berlin Üniversitesi’nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı yapmıştır. 1923 yılında Türkiye’ye dönen Safiye Ali, Ankara’da Cumhuriyet Halk Fırkasının kuruluş törenine katılmıştır. Aynı yıl İstanbul’da Amerikan Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır. 1925 yılında ise Darülfünun Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları ve doğum kürsüsünün başkanlığına getirilmiştir. Böylece Türkiye’nin ilk kadın tıp profesörü olmuştur.

Safiye Ali, hem hekim hem de akademisyen olarak pek çok başarıya imza atmıştır. Kadın ve çocuk sağlığı, beslenme, hijyen, aile planlaması gibi konularda pek çok araştırma yapmış, kitap ve makale yazmıştır. Ayrıca Türk Kadınlar Birliği’nin kurucularından ve başkanlarından biri olmuştur. Kadın hakları, eğitim, kültür gibi konularda da çalışmalar yapmıştır.

Safiye Ali, 13 Temmuz 1952’de İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Türk tıp tarihinin önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...