onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
61 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Betimleme, edebiyatta bir nesne, kişi, yer veya duygunun okuyucunun zihninde canlanabilmesi için detaylı ve açıklayıcı bir dille anlatılması işlemidir. Sözcüklerle resim çizme olarak da tanımlanabilir. Betimleme, okuyucunun beş duyusuna hitap ederek, anlatılan varlık veya durum hakkında zengin ve canlı bir izlenim yaratmayı amaçlar.

Betimleme iki ana türe ayrılır:

  • Açıklayıcı Betimleme: Nesnelerin ya da kişilerin dış görünüşünü olduğu gibi tanıtmayı amaçlar. Gözlem gücünden yararlanılır, ancak kişisel yorumlara ve duygulara yer verilmez.
  • Sanatsal (İzlenimsel) Betimleme: Görsellikten çok, izlenim ve sezgiye dayanır. Yazar, nesnelerin veya kişilerin duyular üzerinde uyandırdığı izlenimleri belirtir ve okuyucunun hayal gücünü harekete geçirir.

Betimleme, roman, hikâye, tiyatro, gezi yazısı, şiir gibi farklı edebi türlerde kullanılır ve kelimenin yan anlamına ve mecaz anlamlarına yer verilebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...