onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
115 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
  • Oksijenli solunum, oksijen yardımıyla besin monomerlerinin tamamen parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur. Oksijenli solunumda glikoliz, Krebs döngüsü ve elektron taşıma sistemi (ETS) evreleri gerçekleşir.
  • Fermantasyon ise oksijen olmaksızın besin monomerlerinin kısmen parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur. Fermantasyonda sadece glikoliz evresi gerçekleşir ve son ürün olarak etil alkol veya laktik asit oluşur.
  • Oksijenli solunumda fermantasyona göre enerji verimi daha fazladır. Çünkü oksijenli solunumda glikoz, CO2 ve H2O’ya kadar parçalanırken, fermantasyonda glikoz tamamen parçalanamaz. Enerjinin büyük bir kısmı, fermantasyon sonucu oluşan son ürünlerde kalır.
  • Ayrıca oksijenli solunumda ETS evresi gerçekleşir. ETS, elektron taşıyıcı moleküller aracılığıyla elektronların oksijene aktarılması ve bu sırada proton pompalanması ile ATP sentezlenmesidir. ETS, oksijenli solunumda en fazla ATP üreten evredir. Fermantasyonda ise ETS evresi olmadığı için ATP üretimi daha azdır.
  • Sonuç olarak, oksijenli solunumda 1 molekül glikozdan 32 ATP üretilirken, fermantasyonda 1 molekül glikozdan sadece 2 ATP üretilir. Bu nedenle oksijenli solunumda fermantasyona göre enerji verimi daha fazladır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...