onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
19 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde tarafından 27 242 801

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Dalga hareketi, bir ortamda oluşturulan sarsıntı ve titreşimlerin yayılmasıdır. Dalga hareketinde ortamın kendisi yer değiştirmez, sadece enerji taşınır. Dalga hareketini başlatan kaynağa dalga kaynağı denir.

Dalga hareketi her ortamda oluşabilir, ancak ortamın esnek olması gerekir. Esnek ortam, üzerinde oluşan kuvvetin etkisiyle şekil değiştiren ve kuvvet kalktığında eski haline dönen ortamdır. Örneğin, su, hava, tel gibi ortamlar esnek ortamlardır ve dalga hareketine izin verirler. Ancak beton, demir gibi ortamlar esnek değildir ve dalga hareketine izin vermezler.

Dalga hareketinin çeşitleri vardır. Titreşimin yönüne göre enine dalgalar ve boyuna dalgalar oluşabilir. Enine dalgalar, titreşimin enerji taşınımının yönüne dik olduğu dalgalarıdır. Örneğin, su dalgaları, ışık dalgaları enine dalgalardır. Boyuna dalgalar ise titreşimin enerji taşınımının yönüne paralel olduğu dalgalarıdır. Örneğin, ses dalgaları boyuna dalgalardır.

Dalga hareketinin özellikleri vardır. Dalga boyu, bir dalganın kendini tam olarak bir kez tekrar etmesi süresince aldığı yoldur. Frekans, bir saniyede yapılan titreşim sayısıdır. Genlik, denge noktasından tepe veya çukur noktasına olan uzaklıktır. Hız, birim zamanda alınan yol veya dalga boyu ile frekansın çarpımıdır.

Dalga hareketi doğada ve teknolojide pek çok alanda kullanılır. Örneğin, haberleşme, tıp, astronomi, sismoloji gibi alanlarda dalga hareketinden faydalanılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...