onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
50 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Buzulların oluşturduğu yer şekillerine daha çok, kutuplara yakın veya yüksek dağlık bölgelerde rastlanır. Buzullar, karın uzun süre erimeden kalmasıyla oluşan büyük buz kütleleridir. Buzullar, yer çekiminin etkisiyle yavaş yavaş hareket ederken, üzerinden geçtikleri araziyi aşındırır ve şekillendirir. 

Buzulların oluşturduğu yer şekilleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Sirk: Buzulların dağların zirvelerinde açtığı yuvarlak çukurlara sirk denir. Sirkler, buzul gölleri veya krater gölleri olarak da adlandırılır.
  • Vadi: Buzulların dağların yamaçlarında açtığı uzun ve derin oluklara vadi denir. Vadi buzulları, U veya V şeklinde olabilir.
  • Moren: Buzulların taşıdığı kaya, toprak ve çakıl parçalarının birikmesiyle oluşan yığın veya setlere moren denir. Morenler, buzulun önünde, arkasında veya yanlarında bulunabilir.
  • Esker: Buzulun altında akan eriyik suyun taşıdığı malzemelerin birikmesiyle oluşan uzun ve dar sırtlara esker denir. Eskerler, buzul geri çekildikten sonra ortaya çıkar.
  • Drumlin: Buzulun altında kalan yumuşak malzemelerin buzul tarafından sıkıştırılıp şekillendirilmesiyle oluşan yumurta biçimli tepeciklere drumlin denir. Drumlinler, buzulun hareket yönünü gösterir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...