onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
414 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Kompozisyon Fransızcadan Türkçeye girmiştir. Belli bir konudaki duygu ve düşüncelerimizi, düzenli ve anlamlı bir bütün hâlinde farklı türlerde ifade ettiğimiz ifade şekline kompozisyon denilmektedir. 

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

Kompozisyon belirli bölümlere dikkat edilerek yazılır. Kompozisyon yazmaya başlamadan önce nasıl yazılacağı iyi bilinmelidir. Karar mekanizması oluşturulduktan sonra yazıma başlanmalıdır. Kompozisyonda seçilen konuya göre hangi anlatım tarzı kullanılacağı belirlenmelidir. Çünkü bu anlatım tarzı duygu, düşünce, fikir, bilgi, öge ve nesneyi doğru anlatmaya yarar sağlayacaktır.

Belirli yazım kurallarına uyularak yazılan kompozisyon yazımı şu şekilde kaleme dökülür:

Öncelikle ilk olarak konu seçimi yapılmalıdır. Seçilen konu doğru seçilmelidir. Bireyin ilgi duyduğu, bilgi sahibi olabildiği ya da araştırmaya yatkın olduğu severek yazacağı konu seçilmelidir.

Konu seçiminden sonra hangi anlatım tarzı kullanılacağına konuya göre karar verilmelidir. Anlatım tarzları iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Örnekleri incelenmelidir. Kişi hangi anlatım tarzında konuyu daha iyi verebilecekse o tarzı seçmelidir.

Bir taslak oluşturmalıdır. Yazıyı tam olarak kompozisyon haline dönüştürmeden taslak halinde yazarak düzenleme ve düzeltme yapmalıdır.

Kompozisyon yazımında giriş, gelişme ve sonuç bölümü yer alır. Bu yüzden giriş, gelişme ve sonuç bölümünün nasıl yazılacağı araştırılmalıdır.

Giriş bölümünde konuyla ilgili ana fikrin içerildiği cümleler kısa ve öz olarak kullanılmalıdır.

Gelişme bölümü giriş bölümünden daha uzun olmalıdır. Detaylı olarak konuyla ilgili bilgilere ve gerekli her şeye gelişme bölümünde yer verilmelidir.

Sonuç bölümü adından da anlaşılacağı gibi sonuç kısmıdır. Bu bölümde anlatılan konuyla ilgili yazarın sonuca ulaşması gerekir. Sonuç içerikli cümleler kesin, net bir dille verilmelidir.

30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili kompozisyon örneği

Türkiye cumhuriyetinin kurulmasıyla birlikte bir çok ülke bu bağımsızlığı kabullenemedikleri için işgal yöntemine başvurarak toprak talebinde bulunmuştur. Ancak Mustafa Kemal paşa buna izin vermeyerek mücadele yöntemini devreye sokarak düşmanı yurdumuzdan çıkarmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığı zamanında gerçekleşen ve ''Başkomutanlık Meydan Muharebesi'' olarak bilinen büyük taarruz başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir. Yunan işgallerine karşı mücadele eden ordumuz 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir şehrini düşmanlardan kurtarmıştır. İşgalcilerin ülkemizden kovulması nedeniyle 30 Ağustos günü  ülkemizin işgallerden kurtulduğu gün olarak kabul edilmiştir. 30 Ağustosun Zafer Bayramı olarak kutlanması ise ilk kez 1924 tarihinde Afyon şehrinde yapılmıştır. Sonraki dönemlerde 1926 yılından itibaren her yıl ülkemizde 30 Ağustos “Zafer Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.
Ülkemizin kaderini değiştiren ve başarısını gösteren zafer bayramını her daim coşku ile kutlamalıyız. Çünkü ülkemizin tarihinde gerçekleşen ve bağımsızlığımızı kazanılmasında önemli bir yere sahip böyle bir günü anarak mutluluğumuzu paylaşmak için büyük önem taşır. Bu amaçla da her yıl ülkemizde 30 ağustos günü zafer bayramı olarak kutlanmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...