onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
70 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde
tarafından yeniden etikenlendirildi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. Descartes, kesin bilgiye ulaşmak için önce ne yapmıştır? Belirtiniz.

Cevap:

Descartes, kesin bilgiye ulaşmak için önce felsefe geleneğini ele almış ve filozofların savunduğu görüşlerden şüphe etmiştir. Daha sonra duyulara yönelmiş ve mantıksal olarak onlardan da şüphe etmenin olanaklı olduğunu savunmuştur. Uyanık mı yoksa düşte mi olduğunu belirlemek için herhangi bir ölçütün olup olmadığını incelemiş ve son olarak mantığı ele alarak mantıksal kesinlikten dahi şüphe duyabileceğimizi savunmuştur.

2. Descartes, bilgi görüşünü nasıl temellendirmiştir? Tespitlerinizi aşağıya yazınız.

Cevap:

Descartes, bilgi görüşünü temellendirmek için şüphe etme yöntemini kullanmıştır. Şüphe edilemeyecek kesinlikte bir bilgi olup olmadığını sormuş ve bu kesinlikte bir bilginin var olduğunu savunmuştur. Bu bilgi, şu anda şüphe etmekte olduğudur. Eğer şüphe ettiğinden de şüphe etmiş olsaydı, yine şüphe etmiş olacağı için bu bir tür kendi kendini doğrulama olacaktı. Sonra şüphe etmenin düşünmek, düşünmenin de bilinçli bir öznenin edimi olduğunu savunmuştur. En son olarak da “Düşünüyorum, öyleyse varım.” sonucuna ulaşmıştır. Bu sonuç, onun bilgi görüşünün temelini oluşturur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...