onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
144 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Noktalama işaretleri, yazı dilinde cümlenin yapısını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, vurgu ve ton gibi özellikleri ifade etmek için kullanılır. Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri şunlardır:

  1. Nokta (.): Cümlenin sonuna konur. Örneğin: “Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurulmuştur.”
  2. Virgül (,): Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur. Örneğin: “Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan ve biraz da korkudan sonra bu sıcak, aydınlık ve sevimli odanın havasında erir gibi oldum.”
  3. Noktalı virgül (;): Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Örneğin: “Umduk, bekledik, düşündük.”
  4. İki nokta (:): Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur. Örneğin: “Saniye Hanımefendi, merdivenlerde oğlunun ayak seslerini duyar duymaz, hasretlisini karşılamaya atılan bir genç kadın gibi koltuğundan fırlamış ve ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti.”
  5. Üç nokta (…): Kesikli bir ifadeyi tamamlamak için kullanılır. Örneğin: “Dillenmiş ağızlarda tutuk dilli gönüller…”
  6. Soru işareti (?): Soru cümlelerinin sonuna konur. Örneğin: “Bugün hava nasıl?”
  7. Ünlem işareti (!): Heyecan, şaşkınlık veya coşku ifade etmek için kullanılır. Örneğin: “Ne harika bir gün!”
  8. Tırnak işaretleri (" "): Alıntı yapılan sözleri belirtmek için kullanılır. Örneğin: “Bu sabah çok erken uyandım.”
  9. Ayraç ([ ]): Parantez içindeki bilgileri belirtmek için kullanılır. Örneğin: “Genel ağ adreslerinde kullanılır: tdk.gov.tr”
  10. Kesme işareti (,): Dört ve dörtten çok rakamlı sayıları üçlü gruplara ayrılarak yazmak için kullanılır. Örneğin: “1.000, 326.197, 49.750.812”

Bu noktalama işaretleri, kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...