112 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">Rüzgar uyumuş, ay gülüyor; her taraf ıssız. Cümlesi kişileştirme mi deyim aktarması mıdır?</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
♦ tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kişileştirme, cansız varlıklara veya hayvanlara insan özellikleri vererek onları canlıymış gibi anlatma sanatıdır. Örneğin; "Güneş göz kırptı.", "Deniz kükredi.", "Ağaçlar fısıldaştı." gibi cümlelerde kişileştirme vardır.

Deyim aktarması ise deyimlerin anlamını bozmadan cümle içinde kullanma sanatıdır. Örneğin; "Ağzı kulaklarına varmış.", "Gözü dönmüş.", "Yüreği ağzına gelmiş." gibi cümlelerde deyim aktarması vardır.

Rüzgar uyumuş, ay gülüyor; her taraf ıssız. Cümlesinde ise rüzgarın uyuması ve ayın gülmesi insanlara özgü eylemlerdir. Bu nedenle bu cümlede kişileştirme sanatı vardır. Deyim aktarması yoktur.

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...