onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
24 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 9 90 401

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 17 77

Önyargının Bedeli

Ali, başarılı ve zengin bir iş adamıydı. Hayatında her şey yolundaydı. Güzel bir evi, lüks bir arabası, sevgili bir eşi ve iki tatlı çocuğu vardı. Ali, işinde çok çalışkan ve yetenekliydi. Ancak, bir kusuru vardı. O da engelli insanlara karşı çok ön yargılıydı.

Ali, engelli insanları tembel, beceriksiz ve yük olarak görüyordu. Onlara saygı duymuyor ve hakaret ediyordu. Engelli insanların çalışabileceğine veya başarılı olabileceğine inanmıyordu. Bu yüzden, iş yerinde engelli insanları işe almıyor veya terfi ettirmiyordu.

Bir gün, Ali’nin şirketi büyük bir ihaleye girdi. İhaleyi kazanmak için çok çalışması gerekiyordu. Ali, ihaleyi hazırlayan ekibin başına geçti. Ekibindeki herkesi sıkı bir şekilde denetliyor ve yönlendiriyordu.

İhale günü geldiğinde, Ali ekibiyle birlikte sunum yapmak için toplantı salonuna girdi. Karşısında oturan heyetin başında ise engelli bir kadın vardı. Kadın, tekerlekli sandalyesinde oturuyor ve Ali’ye gülümsüyordu.

Ali, kadını görünce şaşırdı ve sinirlendi. Nasıl olur da engelli bir kadın böyle önemli bir pozisyonda olabilirdi? Bu kadın ne anlardı işten? Bu kadın nasıl karar verebilirdi? Ali, kadına bakarken içinden küfürler ediyordu.

Ali ve ekibi sunumlarını yaptılar. Sunum boyunca Ali, kadına karşı saygısız ve kaba davrandı. Kadının sorularını cevapsız bıraktı veya alaycı bir şekilde yanıtladı. Kadının görüşlerini önemsemedi veya eleştirdi.

Sunum bittiğinde, heyet kararını verdi. İhaleyi Ali’nin şirketi değil, rakip şirket kazandı. Ali, bu haberi duyunca çılgına döndü. Nasıl olur da ihaleyi kaybedebilirdi? Sunumu çok iyi yapmıştı. Rakip şirketin sunumu ise çok kötüydü.

Ali, heyete itiraz etti. Neden ihaleyi kaybettiğini sordu. Heyetin başındaki kadın cevap verdi:

  • Sayın Ali, sunumunuzu dinledik ve değerlendirdik. Sunumunuzun teknik olarak iyi olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, sunumunuzun insani olarak çok kötü olduğunu söylemek zorundayız.
  • Nasıl yani? diye sordu Ali.
  • Sizin engelli insanlara karşı çok ön yargılı olduğunuzu fark ettik. Bize karşı saygısız ve kaba davrandınız. Sorularımızı cevapsız bıraktınız veya alaycı bir şekilde yanıtladınız. Görüşlerimizi önemsemediniz veya eleştirdiniz.
  • Peki bu ne alaka? diye bağırdı Ali.
  • Bu çok alakalıdır sayın Ali. Çünkü bizim şirketimiz engelli insanların haklarını savunan ve destekleyen bir şirkettir. Bizim vizyonumuz engelli insanların topluma katılımını ve hayat kalitesini arttırmaktır. Bizim misyonumuz engelli insanlara eşit fırsatlar sunmak ve onların potansiyellerini ortaya çıkarmaktır.
  • Ve sizin sunumunuz bu vizyon ve misyon ile uyumlu değildir sayın Ali. Sizin sunumunuz engelli insanları aşağılayan ve dışlayan bir sunumdur. Sizin sunumunuz bizim değerlerimize aykırıdır sayın Ali.
  • Bu yüzden ihaleyi size veremeyiz sayın Ali. İhaleyi rakip şirkete verdik çünkü onların sunumu bizim vizyon ve misyon ile uyumludur sayın Ali.
  • Umarız ön yargınızdan kurtulursunuz sayın Ali.

Kadın bunları söyledikten sonra tekerlekli sandalyesini çevirip toplantı salonundan çıktı.

Ali ise orada donup kaldı.

Ön yargısının bedelini ödemişti.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...