onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
63 kez görüntülendi
Fen ve Teknoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Proteinlerin sindirimi vücudumuzun hangi yapısında başlar? Sorunuzun cevabı, proteinlerin fiziksel ve kimyasal sindirimi olarak iki farklı şekilde verilebilir. Fiziksel sindirim, besinlerin mekanik olarak parçalanması anlamına gelir. Kimyasal sindirim ise, besinlerin enzimlerle yapı taşlarına ayrılması anlamına gelir.

Proteinlerin fiziksel sindirimi, ağızda başlar. Çiğneme sırasında, protein içeren besinlerin yüzey alanı artar ve sindirim işleminin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar. Fiziksel sindirim, midede ve ince bağırsakta devam eder. Mide, kas kasılmalarıyla besinleri karıştırır ve asitli bir ortam sağlar. İnce bağırsakta ise, besinler daha küçük parçalara bölünür.

Proteinlerin kimyasal sindirimi, midede başlar. Mide, hidroklorik asit (HCI) ve pepsinojen enzimi salgılar. Bu iki madde birleşerek, pepsin enzimini oluşturur. Pepsin, proteinleri polipeptitlere yani daha küçük protein parçacıklarına parçalar. Kimyasal sindirim, ince bağırsakta sona erer. İnce bağırsakta, pankreas ve bağırsak enzimleri, polipeptitleri amino asitlere yani proteinlerin yapı taşlarına parçalar.

Özetle, proteinlerin fiziksel sindirimi ağızda, kimyasal sindirimi ise midede başlar


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...