onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
16 kez görüntülendi
Fen ve Teknoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Proteinlerin kimyasal sindirimi, protein moleküllerinin enzimlerle amino asitlere kadar parçalanması işlemidir. Proteinlerin kimyasal sindirimi, midede başlar ve ince bağırsakta biter. Ağızda, proteinlerin kimyasal sindirimi yapılmaz, sadece fiziksel olarak çiğnemeyle küçük parçalara ayrılır.

Midede, proteinlerin kimyasal sindirimi için, mide hücreleri hidroklorik asit (HCI) ve pepsinojen enzimi salgılar. HCI ve pepsinojen birleşerek, pepsin enzimini oluşturur. Pepsin, proteinleri polipeptitlere yani daha küçük protein zincirlerine parçalar.

İnce bağırsakta, proteinlerin kimyasal sindirimi için, pankreas ve bağırsak enzimleri devreye girer. Pankreas, tripsinojen ve kimotripsinojen enzimleri salgılar. Bu enzimler, enterokinaz ve tripsin enzimleriyle etkileşerek, aktif hale gelir. Tripsin ve kimotripsin, polipeptitleri daha küçük peptitlere ve amino asitlere parçalar. Bağırsak, erepsin enzimi salgılar. Erepsin, peptitleri amino asitlere parçalar. Amino asitler, ince bağırsak duvarından emilerek, kana geçer.

Özetle, proteinlerin kimyasal sindirimi, midede pepsin, ince bağırsakta tripsin, kimotripsin ve erepsin enzimleriyle gerçekleşir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...