onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde tarafından 1 6

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 56 181

İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşıdır ve Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmıştır. Marş, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milli bir ruh ve bağımsızlık mücadelesini yansıtmak amacıyla kaleme alınmıştır. İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de Birinci TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) tarafından kabul edilmiştir.

Marşın yazılma süreci, Maarif Vekaleti’nin (Milli Eğitim Bakanlığı) 1921 yılında açtığı bir yarışma ile başlamıştır. Yarışmaya toplam 724 eser katılmış, ancak Mehmet Âkif Ersoy’un eseri, yarışmaya para ödülü olduğu için önce katılmak istememiştir. Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı şiirini yarışmaya sunmuştur. Yapılan elemeler sonucunda, TBMM’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.

Mehmet Âkif Ersoy, İstiklal Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiş ve bu eserini Türk Milleti’ne armağan etmiştir. Marşın kabulünden sonra, beste yarışması açılmış ve ilk olarak Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi seçilmiş, ancak daha sonra 1930 yılında Osman Zeki Üngör’ün bestesi “İstiklal Marşı” olarak benimsenmiştir.

İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini, vatan sevgisini, özgürlük ve bağımsızlık arzusunu yansıtan bir eser olarak kabul edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşı olarak her yıl 12 Mart’ta anılmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...