onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
5 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 2 5

Fotosentez hızı ile görünür ışık spektrumu arasındaki ilişki, 1883 yılında Theodore Engelmann tarafından yapılan bir deneyle gösterilmiştir. Bu deneyde ipliksi bir alg ve aerobik bakteriler kullanılmıştır. Prizmadan geçirilerek renklerine ayrılan beyaz ışık, ipliksi alg üzerine düşürülmüştür. Deney sonucunda aerobik bakterilerin her bölgede aynı sayıda olmadığı sonucuna varılmıştır.

a) Aerobik bakteri sayısının her bölgede aynı olmamasının nedeni nedir?

b) Engelmann bu deneyle neyi amaçlamıştır?

image

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 3 22 57

a) Aerobik bakteri sayısının her bölgede aynı olmamasının nedeni, fotosentezin farklı ışık dalga boylarına farklı tepkiler vermesidir. Engelmann’ın deneyinde, ipliksi alg üzerine düşen prizmadan geçirilmiş renkli ışıklar altında, fotosentez aktivitesi farklılık göstermiştir. Mavi ve kırmızı ışık bölgelerinde fotosentez hızı daha yüksek olduğu için, bu bölgelerde daha fazla oksijen üretilmiş ve aerobik bakteriler oksijenin bol olduğu bu bölgelere yönelmiştir.

b) Engelmann’ın bu deneyi ile amaçladığı şey, fotosentezin görünür ışık spektrumunun farklı renklerine nasıl tepki verdiğini belirlemekti. Engelmann, farklı renklerin fotosentez üzerindeki etkisini ölçmek için aerobik bakterileri kullanmış ve fotosentezde oksijen üretiminin mavi ve kırmızı ışıkta daha fazla olduğunu gösteren ilk aksiyon spektrumunu oluşturmuştur. Bu deney, fotosentezde chlorophyll’ün “yeşil boşluğunu” ve fotosentezde yardımcı pigmentlerin varlığını ortaya koymuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...