onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
53 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mevlevilik, 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi’nin tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümü ardından gelişen bir tarikattır. Mevlevilik; insanı yüceltmeyi amaçlayan, insanlar arasındaki ortak değerleri ön plana çıkaran bir düşünce akımıdır. Allah sevgisi, insan sevgisi, insana hizmetin esas alınması, onun manevi ve ahlaki yönden yüceltilmesi Mevlevilikte önem verilen ilkelerdendir. Mevlevîlik, sema ayinleriyle de bilinir. Sema ayini, dervişlerin vecde gelmesiyle başlar ve Mukabele denilen günümüzdeki şeklini 15. yüzyılda Pir Adil Çelebi zamanında almıştır. Mevlevîlik, insanların iç huzurunu yakalaması için çalışmalar yapar ve bu nedenle de tüm dünyada yakından tanınmaktadır.

MEVLEVİLİĞİN ÖZELLİKLERİ 

Gerçek bir Mevlevi olabilmek için en öncelikli şart “çile” olarak adlandırılan bir süreçten geçmektir. Tekkeye intisap etmek isteyen kişinin başvurusu Şeyh Efendi tarafından kabul edilirse, “çile” olarak adlandırılan ve 1001 gün süren süreç başlar. Bu süreçte her türlü zor ve ağır iş yapılırdı. Başarılı bir şekilde geçildiğinde artık Mevlevi dedesi olunurdu.

MEVLEVİLİK VE OSMANLI PADİŞAHLARI

Mevlevilik, hiçbir zaman siyasete karışmamıştır. Osmanlı padişahlarına çelebi efendilerin kılıç kuşandırdığı günlerde bile böyle bir durum görülmemiştir. Osmanlı Devleti’nde padişahlar ile Mevleviler arasındaki ilişki genellikle iyi olmuştur. Hatta Üçüncü Selim gibi bazı Osmanlı padişahları bizzat tarikata girmişlerdir. Mevlevilere ilk desteği veren padişah Sultan İkinci Murat olmuştur. Edirne’de bir Mevlevihane’nin açılmasını sağlamıştır. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...